Čvrsti sudac Svjetskog prvenstva u latteu, Paul Meikle-Janney sigurno zna što je potrebno da se napravi izuzetna latte kava. Ovdje nam Paul govori o potrebnim koracima za pripremu istinski raskošne latte kave, a dobri aparati za kavu su na samom vrhu popisa bitnih stvari.

Kao i sa svim specijalnim pićima, važno je napraviti pravi espresso što će vam dobri aparati za kavu svakako omogućiti, ali postoji i vještina pjenjenja mlijeka, nešto što Paul objašnjava.

Kod lattea je važno ne unijeti previše mliječne pjene u piće. Umjesto toga, trebali biste težiti lijepom, tankom sloju pjene na vrhu lattea.

Ključni sastojci: espresso, mlijeko kuhano na pari/pjenasto mlijeko, oprema, aparati za kavu s parnom cijevi/rukom, bokal za mlijeko, termometar.

Brzi vodič: pripremite espresso (jednostruki ili dupli) izravno u čaši za kavu, 1/3 napunite vrč za mlijeko (preporučuje se punomasno mlijeko), očistite ruku za paru prije pokušaja kuhanja mlijeka na pari, zapjenite mlijeko prije kuhanja espressa, pazeći na stvaranje lijepe glatke mikropjene

Nakon što ste zapjenili mlijeko, lagano lupnite vrčem po stolu kako biste uklonili sve neželjene velike mjehuriće zraka i počnite ulijevati zapjenjeno mlijeko u svoj espresso s relativno visokog položaja. Nastavite točiti dok smanjujete količinu mlijeka i povećavate kut izlijevanja i pobrinite se da mala količina čvrste mliječne pjene sjedne na vrh nakon ulijevanja.

Danas i kućni aparati za kavu imaju pjenilicu mlijeka

Uživajte u svom Latteu koji dobri aparati za kavu naprave u tren oka. Najprije napunite košaricu s filtrom odgovarajućom količinom kave i postavite espresso da se kuha u čaši za kavu. Dok se to događa i aparati za kavu rade svoju magiju, trebali biste početi zagrijavati mlijeko.

S obzirom na to da mlijeko čini oko 2/3 kave s kavom, ova faza je ključna.

Glavni savjet: Ako tek počinjete, nemojte se bojati podijeliti pripremu espressa i pjenjenje mlijeka u dva odvojena zadatka. Baš kao što biste to učinili kada pripremate cappuccino i druge specijalitete, predlažemo da samo 1/3 napunite svoj vrč za mlijeko. To je zato što u posudi mora biti dovoljno prostora za širenje mlijeka nakon što koristite paru koju svi aparati za kavu profesionalnih razmjera svakako imaju.